Met de controversiële introductie van Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel door de president van El Salvador, heeft het land wereldwijd de krantenkoppen gehaald. Het is een stap die door het Internationaal Monetair Fonds met scepsis werd ontvangen en bij veel burgers tot afwijkende meningen heeft geleid. Ondanks deze ontwikkelingen weten de meeste El Salvadoreanen nog steeds weinig over de ervaren cryptocurrency, suggereert een nieuw onderzoek.
En de burgers weten nog minder over zijn tegenhangers met een kleinere marktkapitalisatie. Sherlock Communications, het in São Paulo gevestigde bureau, heeft het onderzoek uitgevoerd. Op de vraag welke cryptocurrency ze het beste kenden uit een lijst van vijf toonaangevende munten, koos 54% van de Salvadoraanse respondenten ‘none’, suggereert het onderzoek. Het was niet bedoeld om het niveau of de diepte van de kennis die deze respondenten van de munt hebben te onderzoeken.
Terwijl 40% Bitcoin een betere keus vond dan de andere beursgenoteerde, namelijk Ether (ETH), Bitcoin, Dogecoin (DOGE) en EOS. Patrick O’Neill, directeur van Sherlock Communications, was in gesprek met Cointelegraph. Hij merkte op dat de gegevens die ze uit El Salvador hebben verzameld, hun heel duidelijk hebben gemaakt dat er zeer veel verwarring bestaat over cryptocurrency. Hoe verrassend dit ook mag lijken, gezien de omstandigheden, legde O’Neill uit.
Dit beeld wordt door antwoorden op de andere vragen van de enquête ondersteund. Op de vraag van wat hun vertrouwen zou geven om in cryptocurrencies te investeren, kiest 46% van de respondenten ‘none’. Terwijl 16% antwoordde dat toegang tot betrouwbaardere en gebruiksvriendelijkere platforms het verschil zou maken, antwoordde een vergelijkbaar percentage (18%) dat goede regelgeving hen zou helpen de sprong te maken.
35% antwoordde ‘less likely’, op de vraag of een lokale economische crisis hen meer of minder waarschijnlijk zou maken om crypto te vertrouwen. En 28% antwoordde dat een fiscale neergang hen ‘much less likely’ zou maken om in de activaklasse te investeren. De tegenovergestelde mening werd door vierentwintig procent ondersteund en zei dat een economische neergang hen meer geïnteresseerd zou maken in crypto.
Meer respondenten, 41%, gaven nogmaals echter aan dat een slecht economisch klimaat geen verschil zou maken voor hun relatie met crypto. Een veelvoud van de respondenten van de enquête, 42%, zei dat het erkennen van Bitcoin als wettig betaalmiddel geen goed, maar ook geen slecht idee was. In plaats van regelrechte vijandigheid of enthousiasme te koesteren tegen de cryptocurrency.
In totaal had van de overige respondenten 31% een min of meer negatief beeld van de stap en 29% min of meer positief. Op een vraag over de toestand van crypto in het land, nu en in de toekomst, werd opnieuw neutraliteit of onverschilligheid gemarkeerd in antwoorden. Het tweede grootste deel van de antwoorden identificeerde zich met het antwoord: “Het is een onderwerp dat hier geen toekomst heeft.” Tweeëndertig procent had geen mening over de kwestie.
Een inwoner vertelde aan verslaggevers het volgende in recente berichtgeving over het verzet van burgers tegen de nieuwe Bitcoin-wet van de regering. De inwoner zei dat ze de valuta niet kennen. Ze weten niet waar het vandaan komt. Ze weten niet of het hun winst of verlies gaat opleveren. Ze weten gewoon van niets.