Search
Close this search box.
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5

Door Bitcoin-obligatieplannen duikt dollarschuld van El Salvador

De schuld van El Salvador begon deze week in noodgebied te handelen vanwege het dalen van de in dollars uitgedrukte obligaties van de Midden-Amerikaanse natie tot een historisch dieptepunt. Op maandag 22 november daalden de Amerikaanse dollarobligaties van El Salvador tot $ 0,644. Dit gebeurde nadat in het weekend het nieuws uitkwam dat het Midden-Amerikaanse land Bitcoin (BTC)-obligaties zou gebruiken om zijn Bitcoin City-initiatief te financieren.

Volgens gegevens van Bloomberg zijn dollarobligaties gestaag gedaald sinds april 2021, toen ze boven de $ 1,10 uitkwamen. Een obligatie die buiten de VS door een buitenlandse onderneming of overheid is uitgegeven en die is uitgedrukt in USD in plaats van in lokale valuta, is een in dollar uitgedrukte obligatie. Bloomberg meldde dat de daling van maandag ertoe leidde dat de schuld van het land een van de slechtste presteerders in de wereldhandel werd.

Onder beleggers heerst er bezorgdheid dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) door president Nayib Bukele is uitgesloten van het helpen van het land met ontwikkelingsgelden. Algemeen directeur van investeringsbankbedrijf Stifel Nicolaus, Nathalie Marshik, merkte op dat het pad van alles-behalve-het-IMF met deze aankondiging wordt bevestigd. Marshik voegde eraan toe dat obligaties dalen omdat de markt de mogelijke herstelwaarde opnieuw beoordeelt vanwege de onvoorspelbaarheid van het beleid.

Het moment de eerste investeringskosten voor de mijninfrastructuur zijn terugverdiend, zal de Bitcoin-obligatie jaarlijks 6,5% rente betalen los van 50% van de Bitcoin-winsten van El Salvador. Volgens Samson Mow, chief strategy officer van Blockstream, zullen dividenden worden uitbetaald in USD of Tether (USDT). Voor institutionele beleggers zal de Bitcoin-obligatie een alternatieve manier zijn om blootstelling aan Bitcoin te krijgen zonder zelf Bitcoin te hoeven aanhouden, vind Mow.

Investeerders zullen ook op deze manier El Salvador kunnen helpen zich sneller te ontwikkelen. Dinsdag was Mow in gesprek met Bloomberg TV. Hij heeft samen met de regering van El Salvador gewerkt aan de ontwikkeling van de Bitcoin-obligatie. Aan bloomberg vertelde hij dat ze dit zo proberen te structureren dat mensen de Bitcoin-obligatie aan besturen en bestuurders kunnen presenteren als een normale obligatie. Omdat het ook een normale obligatie is en dat er toevallig een groot stuk Bitcoin erin vastzit.

Anthony Pompliano, podcaster en populaire Bitcoin-advocaat, voorspelde in reactie op Mow’s interview met Bloomberg dat de Bitcoin-obligaties belachelijk overtekend zullen zijn. Voor een groot deel van 2021 is El Salvador al in gesprek met het IMF over een mogelijke lening van $ 1,3 miljard. Doordat president Bukele heeft besloten meer lokale initiatieven te financieren, zoals het bouwen van scholen met Bitcoin boven USD, zouden die gesprekken in de vergetelheid kunnen raken.

Over het financieringsverzoek van El Salvador heeft het IMF maandag een slotverklaring afgegeven. Volgens het IMF is de economie van El Salvador snel hersteld van de pandemie. Echter, begrotingstekorten en hoge overheidsschulden zorgen voor grotere gaten in de diensten die het land kan leveren, zei het IMF verder. Inspanningen om de financiële inclusie te verbeteren en de groei te verhogen, zijn welkom, voegde het rapport eraan toe.

Maar, de risico’s die voortvloeien uit Bitcoin als wettig betaalmiddel, het nieuwe betalingsecosysteem en de handel in Bitcoin moeten worden aangepakt, volgens het rapport. Het geeft verder aan dat vanwege die risico’s Bitcoin niet als wettig betaalmiddel mag worden gebruikt. Verkleinen van de reikwijdte van de Bitcoin-wet, wordt aanbevolen door het personeel. En er wordt aangedrongen op versterking van de regulering van en het toezicht op het nieuwe betalingsecosysteem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Other News

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASHBONUS