Search
Close this search box.
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5

Cryptocurrency wetten in Europa

Als je ook maar een beetje op de hoogte bent van de huidige stand van zaken in de cryptomarkt, dan weet je ongetwijfeld dat we op dit moment in een sterke berenmarkt zitten, in een stevig dipje en nagenoeg alle cryptomunten staan op een zeer laag peil.

Criticasters springen op deze situatie om meteen (nog maar eens) het einde van crypto aan te kondigen en de onbetrouwbaarheid ervan aan te tonen … alsof traditionele markten nooit crashen om dan sterker terug te komen.

Ja, Bitcoin is 70% gedaald ten opzichte van de piek eind vorig jaar … maar dit is bijlange geen ongeziene gebeurtenis, en hetzelfde zag je in 2017-2018, toen BTC voor het eerst de kaap van $20.000 haalde, om dan op een paar maanden tijd 80% van de waarde te verliezen.

Dergelijke volatiliteit is een kenmerk van de cryptomarkt, en iets dat mensen die ermee bezig zijn als gewoon ervaren, en als je er rekening mee houdt is dit niets om je zorgen over te maken.

Maar … deze situatie heeft ook geleid tot meer dan alleen maar de zoveelste lege woorden van critici. 

Vertegenwoordigers van de Europese Unie hebben onlangs een akkoord bereikt over hun “Markets in Crypto Assets” voorstel, wat zonder twijfel een serieuze verandering kan betekenen in het cryptolandschap in Europa.

In dit artikel kijken we naar wat dit voorstel precies inhoudt, hoe dit zich zal manifesteren, en wat de impact ervan kan (en wellicht zal) zijn op de cryptomarkt.

Markets in Crypto Assets

Wat bedoelt men nu precies met een “Markets in Crypto Assets” voorstel? Wel, dit gaat kort gezegd over een vrij uitgebreide en allesomvattende legale structuur omtrend de cryptosector in de Europese Unie.

De EU wil korte banden leggen aan het “Wilde Westen” (hun woorden) die de cryptosector tegenwoordig nog is, door het invoeren van de wet “Markets in Crypto Assets” (MiCA), en alle 27 landen zouden deze wetgeving dan invoeren en toepassen op hun nationaal beleid.

Concreet komt dit neer op alle crypto-gerelateerde bedrijven licenties opdringen, en ze niet toelaten om te opereren in het Europees grondgebied als ze niet gereguleerd zijn, zoals nu reeds het geval is met bijvoorbeeld online casino’s.

Deze bedrijven zullen zich dan aan allerlei wetten en voorwaarden moeten houden, die, zo zegt men, vooral gericht zijn op de veiligheid van particulieren in de cryptowereld te waarborgen.

Ook voor veel particulieren zal deze wet wellicht ongewilde regulaties op hun crypto-ervaringen doorvoeren, zoals meer nadruk op identiteitsverificatie – wat natuurlijk ingaat tegen het hele principe van cryptocurrency, maar een dergelijke trend is al langer aan de gang.

Of je nu bij de beste crypto broker je munten koopt, bij een iets minder gekende, of gewoon peer-to-peer, MiCA zal voor iedereen gelden.

Dit valt in feite een beetje te vergelijken met de reeds bestaande Europese wet “Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)”, wat een wettelijk kader spant rond allerlei financiële markten, die ook risico inhouden voor particulieren en bedrijven.

Wanneer komt de MiCA er?

De wet “Markets in Crypto Assets” komt er in navolging van de recente crash in de cryptomarkt, en een eerdere consensus van Europese beleidsmakers over het invoeren van een aantal gerelateerde wetten in de cryptomarkt, voornamelijk gericht op een initiatief om het witwassen van geld via cryptocurrency tegen te gaan.

MiCA is het geesteskind van zowel het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad, de drie belangrijkste deelnemers in het erg complexe web van Europese wetgeving.

Let op dat het tot nu toe gewoon een voorstel is, en om effectief een harde wet te worden, moet MiCA nu de goedkeuring krijgen van het parlement en de overheden van individuele staten.

Dit kan, naar Europese traditie, wel nog een poosje duren. 

De individuele staten en de Europese regelgevers hebben nu nog 18 maanden om de kwestie te onderzoeken en om te kijken of er nog additionele regels moeten komen, of aanpassingen aan MiCA.

De impact van MiCA

Het meest belangrijke doel van MiCA komt de facto min of meer neer op het grotendeels verwijderen van de anonimiteit en de decentralisatie van de cryptosector – wat zonder twijfel één van de meest aantrekkelijke voordelen ervan is.

Dit zal gebeuren door het in kaart brengen van zowel de verstrekkers van crypto als van de kopers. Zo kunnen er meer regels worden opgelegd, en uiteraard meer belastingen worden geheven.

Nationale regelgevers (overheden van individuele staten) zullen verantwoordelijk worden gesteld voor het uitdelen van licenties aan bedrijven in de cryptowereld, en ze zullen de European Securities and Markets Authority (ESMA) regelmatig een update moeten verschaffen over de activiteiten van grote bedrijven.

MiCA zal gebruikers van crypto en voorzieners van allerlei diensten in deze sector verplichten om een “passpoort” aan te nemen. Hoe dit zich concreet zal manifesteren is nog niet volledig duidelijk.

In theorie is dit om cryptovoorzieners toe te laten om klanten van over de hele Unie te kunnen helpen, terwijl ze zich wel aan strenge criteria moeten houden om het geld van klanten te beschermen, en om ze aansprakelijk te kunnen stellen.

De EU wil vooral de globale standaard zetten voor digitale zaken, en hoopt dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen.

Een ander aspect dat slechts terloops werd vermeld in het voorstel maar dat wel een sterke impact kan hebben op het handelen in crypto is dat houders van stablecoins zoals Tether of BUSD op elk moment een  zekerheid zullen krijgen om die in te wisselen voor de vastgelegde waarde.

Hierop kwam meteen kritiek van grote cryptoplatformen, die (wellicht terecht) stelden dat dit zou ontaarden in een situatie waarbij stablecoins geen manieren meer zouden hebben om winstgevend te zijn.

NFTs (een andere toepassing van de achterliggende technologie blockchain) worden op dit moment nog niet gereguleerd en maken ook geen deel uit van MiCA.

Maar het is wel mogelijk dat dit nog verandert, want de EU heeft nog anderhalf jaar tijd om te beslissen of er aparte regels nodig zijn voor NFTs.

Kortom, de wet “Markets in Crypto Assets” zal wellicht binnen twee jaar tijd actief worden en voor heel wat veranderingen zorgen in de cryptowereld.

Dit roept alvast heel wat vragen op:

  • Zullen deze veranderingen goed of slecht zijn voor de sector? 
  • Als cryptocurrency volledig gereguleerd en gecontroleerd wordt door overheden, hoe verschilt dit dan precies van fiatgeld?
  • Als Europese cryptovoorzieners zich aan allerlei regels en wetten moeten houden, zullen ze dan hun kosten omhoog zien gaan en dit doorrekenen aan gebruikers?
  • Als de Europese voorzieners zo streng gereglementeerd worden, terwijl crypto een internationaal ruilmiddel is … wat belet Europese burgers ervan om hun cryptomunten simpelweg bij een niet-Europese voorziener te halen? 

 

Het is nog wat vroeg om hierover uitsluitend te kunnen oordelen, maar het staat wel vast de hele premisse en filosofie van cryptocurrency (gebaseerd op anonimiteit en decentralisatie) door MiCA kan worden ontworteld, en dat Europese gebruikers en voorzieners van cryptocurrency zich aan heel wat veranderingen mogen verwachten.

Other News

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASHBONUS