Search
Close this search box.
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5
5/5

Crypto in de verhoorkamer

China viel op in september 2021 toen ze een verbod op alle cryptotransacties uitvaardigden, wat leidde tot een uitverkoop van bitcoins die 8,9% van de grootste digitale munt afhakte. Het besluit van China “weerspiegelt echter soortgelijke zorgen die regelgevers wereldwijd delen over de integriteit van de cryptomarkt en zijn rol bij illegale activiteiten”, stelde Chen Arad van Solidus Labs. De redenen die de centrale bank van China aanhaalde voor de onderdrukking, waren onder meer de angst voor het witwassen van geld, fraude en de milieu-impact van bitcoin-mining, die niet exclusief zijn voor de Chinese autoriteiten.

Vorig jaar trad de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hard op tegen cryptovaluta en klaagde zelfs beroemdheden als Kim Kardashian aan voor het publiekelijk promoten van cryptocurrencies. De SEC zet zijn aanval op Ripple Labs voort voor het verkopen van het XRP-token zonder het als een beveiliging te registreren. En Do Kwan, de CEO van Terraform Labs, vluchtte eigenlijk liever dan de vragen van de autoriteiten onder ogen te zien na de ineenstorting van zijn Terra-munt.

Onnodig te zeggen dat de ontbinding van de FTX-crypto-uitwisseling in november er niet in is geslaagd om de gevoeligheid van de autoriteiten op het gebied van crypto te verlichten. John Ray, de man die verantwoordelijk was voor het begeleiden van FTX door het faillissement, zei dat hij “nog nooit zo’n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie had gezien als hier”.

Het is daarom geen verrassing dat toezichthouders de behoefte voelen om het investeren in crypto-activa veiliger te maken, dieven af ​​te weren en de vervuiling van onze planeet te stoppen. Maar het reguleren van deze markt zal niet eenvoudig zijn, dus hoe zijn ze van plan dit voor elkaar te krijgen?

Silvergate

De ondergang van de Silvergate-bank in maart 2023 “werd veroorzaakt door legere cryptomarkten na de ineenstorting van FTX toen klanten de chaos ontvluchtten en… beurzen… terugschroefden”, legt Boston Globe uit. De cryptomarkt heeft behoefte aan de bankdiensten die Silvergate vroeger aanbood, maar de autoriteiten hebben een afkeurende houding aangenomen tegenover banken met zakelijke relaties met crypto.

Sommige mensen trekken deze houding in twijfel omdat banken, als ze vrije relaties met cryptobedrijven zouden hebben, zouden kunnen helpen bij het toezicht, het veilig bewaren van de crypto-activa van klanten en optreden als tool voor regelgevende maatregelen tegen hen. Volgens deze visie zullen Amerikaanse regelgevers een effectieve manier moeten bedenken om crypto-bedrijven en banken te bewaken zonder hun zakelijke transacties in de weg te staan.”

Volgens Hal Scott van Harvard Law School en John Gulliver van Capital Markets Regulation zou de SEC de zaken kunnen verbeteren door grote banken toe te staan ​​crypto-activa aan te houden. Dan zouden “banken en aangesloten broker-dealers hun diensten kunnen aanbieden aan Amerikaanse investeerders in cryptoassets en aan crypto-uitwisselingen”.

De EU en India

Analisten prijzen de Europese autoriteiten voor het werken aan “één van de eerste pogingen wereldwijd tot alomvattende regulering voor de cryptocurrency-markten”, in de woorden van advocatenkantoor Akin Gump. Hun reactie op de crisis in de branche was het agressief aanpakken van alle belangrijke kwesties zoals onder andere consumentenbescherming, het witwassen van geld en de impact op het milieu. Wie in de EU een nieuwe stablecoin wil uitgeven, zal moeten bewijzen dat hij over voldoende kapitaal beschikt om de ineenstorting van de munt te voorkomen. Crypto-mijnwerkers zullen ook de omvang van hun energieverbruik moeten onthullen. Het is echter mogelijk dat een deel van de nieuwe maatregelen pas vanaf medio 2024 ingaat.

In maart nam India crypto-activa op in zijn wet ter voorkoming van het witwassen van geld, die van crypto-exchanges vereist dat ze meer aandacht besteden aan de transacties op hun platformen en verdachte transacties aan de autoriteiten melden. Dit zijn “babystapjes” in de richting van effectieve regulering, volgens Rajagopal Menon van de WazirX-uitwisseling, maar “Het is slechts een kwestie van tijd voordat er serieuze wetten komen voor de crypto markt “.

Indiase wetshandhavers hebben onlangs minstens vijf mensen gearresteerd en 115,7 miljoen dollar aan onrechtmatig verkregen geld in beslag genomen. Crypto-uitwisselingen zijn in overleg met toezichthouders om zoveel mogelijk aan de wetgeving te voldoen. India, dat strikt is als het gaat om  digitale activa, belast crypto-inkomsten tegen het steile tarief van 30% en int 1% van alle cryptotransacties van meer dan $ 121.

Samengevat

Wat betreft de mogelijkheid van een volledig verbod op cryptovaluta, gelooft de algemeen directeur van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), Kristalina Georgieva, dat een dergelijke actie echt passend zou kunnen zijn als de regelgeving niet effectief blijkt te zijn, of als het te lang duurt voordat deze tot bloei komt. Ze is vooral geïnteresseerd in het aanpakken van privé uitgegeven cryptocurrencies.

Voorstanders van crypto hopen dat de onvermijdelijke golf van nieuwe wetgeving ruimte zal laten voor innovatie, maar respecteren ook hun ethos van het genereren van een democratisch, willekeurig financieel systeem waar iedereen vrij toegang toe heeft.

Als u van plan bent om te investeren in crypto of crypto-activa, doe dit dan verstandig en alleen met geld dat u kunt missen. Eén manier om in crypto te investeren zonder de moeite te nemen (en het risico te nemen) om het te kopen, is door CFD’s te verhandelen van de prijzen van elke crypto naar keuze. Het maakt niet uit of u verwacht dat de prijzen zullen stijgen of dalen, omdat CFD-handel zowel “koop”- als “verkoop”-deals mogelijk maakt voor een verscheidenheid aan crypto’s.

Other News

De Bullrun van 2024 is gestart! Ontvang nu gratis €10,- in jouw account!

🚀 GRATIS €10,- CASHBONUS